Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

Interview CHRO met John van Hoof, voorzitter Raad van Bestuur: ‘Verkokering dreigt bij te veel thuiswerken’

john-van-hoof-ws

Schoonmaakbedrijf CSU won dit jaar de Koning Willem I prijs, de tweejaarlijkse Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven, in de categorie grootbedrijf. Terecht, vindt CEO John van Hoof. “Wij zijn een sociaal en technisch zeer innovatief bedrijf.”

CSU krijgt de prijs voor ‘durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap’. Toch is het schoonmaakbedrijf – voortgekomen uit de in 1968 opgerichte eenmanszaak Cleaning Service Uden – op het eerste gezicht niet de meest voor de hand liggende kandidaat voor de Koning Willem I prijs, die het belang van (veer)krachtig ondernemerschap benadrukt. “Als schoonmaakbedrijf word je niet gezien als een innovatieve onderneming. Er wordt nogal eens gedacht dat we na de komst van de stofzuiger nauwelijks vernieuwingen hebben doorgevoerd, of het moest de introductie van het microvezeldoekje zijn”, erkent CEO John van Hoof. In werkelijkheid munt CSU (16.000 werknemers) juist uit in het innoveren op sociaal en technologisch vlak. “Daarom zijn we ook niet alleen trots op de toekenning van de prijs, maar herkennen we ons in de lof van de jury wat een opsteker is voor de hele schoonmaakbranche.”

Hoogopgeleide vluchtelingen

De sociale innovatie begint bij de instroom in het bedrijf. CSU staat niet alleen open voor mensen met een afgeronde opleiding of een schoonmaakvakdiploma. Zo’n 10 procent van de 16.000 schoonmakers die er werken zijn zoals dat heet ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’, van vluchtelingen uit landen als Syrië tot langdurig werklozen uit Amsterdam Zuidoost. Iedereen die in dienst treedt, krijgt een kans zich verder te ontwikkelen. Zo kunnen buitenlanders een Nederlandse taalcursus volgen.

“Zeker voor hoogopgeleide vluchtelingen is dat een uitkomst: zij kunnen dan schoonmaakwerk verrichten als opstap naar ander werk, dat ze pas kunnen krijgen als ze het Nederlands onder de knie hebben.”

Wie schulden heeft, kan begeleiding van een budgetcoach krijgen of wie fysieke of mentale klachten heeft, kan fysiotherapie of psychologische hulp krijgen. Dit wordt kosteloos door de onderneming aangeboden. Wie wil, kan een schoonmaakvakdiploma halen of managementopleidingen en doorgroeien om als objectleider een schoonmaakploeg aan te sturen of nog verder tot rayonmanager en tientallen medewerkers aansturen.

Ook de uitstroom naar andere bedrijven en sectoren is geregeld: CSU kan outplacementtrajecten financieren via de fondsen die de branchevereniging Schoonmakend Nederland daarvoor beschikbaar stelt. Sowieso is de schoonmaaksector overigens behoorlijk sociaal.

Zo liggen de lonen voor schoonmaakwerk hoger dan voor laaggeschoold werk in andere sectoren zoals de retail en de horeca. Ook is branchebreed afgesproken dat als een schoonmaakbedrijf een contract verliest, de concurrent die de opdracht heeft binnengehaald de bestaande schoonmakers werk moet aanbieden.

Lees hier het hele artikel van CHRO.