Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

Duurzaam vloeronderhoud: zo pakken CSU en Vloer Boenen het aan

duurzaam vloeronderhoud met de bona methode

Door veelvuldig gebruik worden linoleumvloeren in grote gebouwen, zoals scholen en kantoren, door de jaren heen ongelijkmatiger. Daardoor zijn ze moeilijker schoon te maken. Vuil hoopt zich op langs de randen en waar mensen veel lopen ontstaan slijtplekken, waardoor periodiek onderhoud nodig is. De traditie zegt strippen en vervangen. Maar kan het ook duurzaam en prijsvriendelijk? Schoonmaakbedrijf CSU en vloerenspecialist Vloer Boenen vonden hun oplossing en bondgenootschap in het Zweedse Bona.

Vloeronderhoud kan met de Bona-methode duurzamer én goedkoper dan traditioneel strippen en vervangen, zegt Ruud van Swieten, commercieel directeur bij CSU. “Een klant daagde me uit om zijn vloer op een duurzame manier representatief te houden. De zwarte strepen en beschadigingen op de oude vloeren waren namelijk niet meer weg te poetsen. Dat was een uitdaging, en dus ben ik gaan zoeken”, aldus Van Swieten.

Transparant

Hij hoorde over de Bona-methode, een manier om zonder het gebruik van chemicaliën een vloer te renoveren. “Ik zag foto’s van vloeren voor en na de behandeling met deze methode en dat intrigeerde me.” Onderzoeksbureau Ecochain, partner van CSU in het meetbaar maken van duurzaamheid, deed op verzoek een ‘environmental study’ naar Bona om de milieu-impact van hun methodes, apparaten en producten te bepalen.

Van Swieten: “Daaruit bleek dat Bona op alle fronten beter uit de test kwam dan conventionele vloersystemen. De GWP (CO2-equivalent) van conventioneel onderhoud bleek 53 procent hoger en de milieukostenindicator (MKI), die zaken meet als uitputting van hernieuwbare bronnen en verontreiniging, zelfs 132 procent. Ik was verkocht.”

Alle door Bona gebruikte materialen zijn traceerbaar. Dat is niet altijd het geval. Van Swieten: “Veel fabrikanten laten je niet weten wat er precies in hun producten zit. Bona is hier gelukkig transparant in.”

Duurzamer en goedkoper

Vloer Boenen bleek de specialist in de Bona-methode, die eigenaar en oprichter Frits Hoogewoonink al jarenlang toepast. Van Swieten vond in Vloer Boenen de expert die CSU verder helpt en Hoogewoonink kreeg met CSU de landelijke partner met wie hij zijn expertise deelt. “Die timing kon wat dat betreft niet beter uitpakken”, aldus Hoogewoonink. 

Lees het volledige artikel op facto