Innovatie
Koningin Máxima brengt werkbezoek aan CSU, Winnaar Koning Willem I prijs Vanaf 1 januari 2024 verdwijnen papieren koffiebekers met een plastic coatlaag op kantoor: hoe serveer jij straks de koffie van de zaak?
Wie kent ze nog: de kleine witte kopjes met bijpassend schoteltje, soms zelfs met het bedrijfslogo erop. In de jaren ‘80 en ‘90 waren ze niet weg te denken uit de bedrijfskantine, maar in de afgelopen jaren zijn ze vaak vervangen door papieren koffiebekers met een plastic coatlaag. Maar daar komt verandering in.
Want met ingang van 1 januari 2024 zullen de restricties op het gebruik van single-use plastics verder worden aangescherpt. Vanaf dan mogen er bij consumptie ter plaatse geen koffiebekers meer worden gebruikt die een plastic coating bevatten. Dit betekent dat veel van de gangbare wegwerpbekers voor koffie of thee, die vaak een plastic laagje aan de binnenkant hebben, niet meer gebruikt kunnen worden.
Daarmee verdwijnen de papieren koffiebekers met een plastic coating uit de bedrijfskantine. De vraag is: wat komt ervoor in de plaats? Carola Put, Manager Formules en Producten van CSU, ziet dat veel bedrijven op dit moment nog geen plan van aanpak hebben.
“Maar het is wel belangrijk om er nu over na te denken, want 1 januari is al over een paar maanden”, vertelt ze. “Komt er een bring-your-own-beleid, stap je over op plastic bekers die vaker gebruikt kunnen worden, of gaan we terug naar een theeglas of de porseleinen koffiekopjes die we van vroeger kennen?”
CSU zet de mogelijkheden op een rij. Put: “We kijken niet alleen naar duurzaamheid, maar ook naar het hygiëne-aspect van de duurzamere alternatieve opties, want dat is minstens zo belangrijk als je op een veilige manier koffie en thee wilt aanbieden op de werkvloer.”
Recyclebare plastic bekers verminderen afval en hebben over het algemeen een lagere milieu-impact dan wegwerpbekers, vooral als ze langdurig worden gebruikt. Maar let op: herbruikbare plastic bekers drogen minder goed, waardoor er druppels water achterblijven na het schoonmaken. Deze druppels kunnen bacteriën laten groeien. “Bekers dienen dan ook volledig droog te zijn voor je ze opbergt of opnieuw gebruikt, om bacteriegroei en geurtjes te voorkomen.”
Herbruikbare plastic bekers kunnen omvallen in de vaatwasser omdat ze lichter zijn dan standaard servies, hierdoor blijft vuil water achter in de beker en worden ze in de vaatwasser dus juist viezer in plaats van schoon. Put: “Plastic bekers zijn vaak ook te poreus en houden daardoor geur en vuil vast, waardoor je drankjes niet lekker smaken en je mogelijk andere ongewenste stoffen binnenkrijgt. In de praktijk blijkt dan ook dat de herbruikbare plastic bekers meestal slechts een paar maanden worden gebruikt en dan te vies zijn of geurtjes bevatten. Ze moeten dan terug naar de leverancier om ze te recyclen, maar die retour-systematiek is nog niet goed ingeregeld.”
Het ‘bring your own’-beleid houdt in dat medewerkers hun eigen herbruikbare bekers meenemen en zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden. “Hygiëne kan een punt van zorg zijn, aangezien de mate van reiniging en desinfectie kan variëren afhankelijk van individuele gewoonten van je medewerkers.”
“Een ander negatief aspect van bring your own, is dat medewerkers de koffiekoppen afspoelen onder een lopende kraan of zelfs met een ‘tik’ heet water uit de automaat”, zegt Put. “Daarmee wordt veel energie en water verspild, waardoor alle milieuvoordelen teniet worden gedaan.”
Het gebruik van porselein of glas voor koffie en thee is niet alleen duurzaam, maar het biedt ook aanzienlijke voordelen op het gebied van hygiëne. Deze materialen zijn makkelijker te reinigen en te desinfecteren dan kunststof, en ze houden geen bacteriën vast, zoals kunststof dat wel kan doen. Hoewel glas in de productie een hogere CO2-voetafdruk heeft, heeft het een lagere milieu-impact op de lange termijn in vergelijking met herbruikbare kunststofbekers. Daarnaast blijven geurtjes en vuil niet achter waardoor het hygiënischer is.
De conclusie van CSU luidt dan ook: “Porselein heeft een circa twee keer hogere milieu-impact dan glas, waardoor wij dat niet adviseren. Glas als vervanging van de papieren bekers met coating laag is daarmee de beste keuze. Dit is niet alleen esthetisch, maar biedt ook voordelen op het gebied van hygiëne, duurzaamheid en milieu-impact”, aldus Put.
Gebruik een volle vaatwasser. Ongeacht de keuze voor de opvolger van de huidige beker, is het aan te raden een volle vaatwasser te laten draaien. Het handmatig wassen van kopjes en bekers onder een kraan met een lopende waterstraal, vooral met warm water, gebruikt meer water en energie. Dan is de winst qua milieu-impact verloren gegaan. Een energiezuinige A+++ vaatwasser is de meest duurzame optie.