Interview
John van Hoof te gast bij BNR Nieuwsradio CSU en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaan per maart het facilitair partnership verder uitbreiden en intensiveren. CSU gaat op locaties door heel Nederland zorg dragen voor een breed pakket aan facilitaire diensten. Bij zowel COA als CSU staan de mens en gelijke kansen centraal. Zo gaan de partijen samen de bewoners van het COA betrekken en activeren, om op die manier bij te dragen aan hun toekomstperspectief.
Het COA is verantwoordelijk voor plaatsing en opvang van asielzoekers in opvanglocaties verspreid over heel Nederland, totdat over hun asielaanvraag is beslist. CSU gaat per 1 maart zorg dragen voor een breed pakket aan facilitaire diensten, zoals dagelijks schoonmaakonderhoud, glasbewassing, het leveren van sanitaire voorzieningen, specialistische werkzaamheden en dieptereiniging van keukens en sanitair. Voor het laatstgenoemde is CSU al jaren verantwoordelijk. Het betreft de dienstverlening op 85 locaties door heel Nederland. En daarbij gaat het om verschillende soorten locaties zoals hotels, vakantieparken, hallen en kantoorgebouwen. Tevens wordt CSU verantwoordelijk voor alle calamiteitenwerkzaamheden, zoals water-, brand-, rook- en roetschade en desinfectie. De samenwerking is aangegaan voor vier jaar en nog eens vier optiejaren.
Het COA ziet in CSU meer dan een leverancier. “CSU is voor ons echt een strategische partner. In de steeds veranderende omgeving waar het COA mee te maken heeft, weet CSU zich al jaren te onderscheiden als betrouwbare en efficiënte partner voor het COA. We zijn dan ook blij om de samenwerking met CSU verder te intensiveren en uit te breiden. En we hebben er veel vertrouwen in dat het uitbreiden van de dienstverlening leidt tot een optimalisering van het bestaande strategische partnership”, aldus Geertje Ariëns, Adjunct-directeur Opvang en Begeleiding COA.
Onder meer op het gebied van het betrekken en activeren van bewoners slaan CSU en COA de handen ineen. Bewoners krijgen stapsgewijs begeleiding naar een betaalde baan. Ze leren van een CSU buddy meer over het schoonmaakvak op de opvanglocaties en doen hier actief aan mee. Daarnaast vinden er diverse workshops en bijeenkomsten plaats. Verder volgen ze de basisvakopleiding Schoonmaak en krijgen ze taaltraining. Na het succesvol doorlopen van het zogenoemde groeipad kan men uitstromen naar betaald werk en een baangarantie bij CSU. Serge de Brouwer, Directeur Businessunit West bij CSU: “Ik ben trots en blij met de gunning van deze opdracht en kijk met vertrouwen uit naar een prettige samenwerking. Mooi om als mensenbedrijf met deze opdracht bij te kunnen dragen aan het welzijn en toekomstperspectief van een kwetsbare doelgroep”.
Naast de focus op de mens, is er in de samenwerking ook speciale aandacht voor het milieu. Zo biedt CSU een circulaire en duurzame dienstverlening en producten. Een van de duurzame en innovatieve schoonmaakmethodes is de inzet van ozonwater. Door van gewoon kraanwater ozonwater te maken, kan tot 95% worden bespaard op schoonmaakmiddelen. Daarnaast worden medewerkers jaarlijks gevraagd naar het beste en groenste schoonmaakidee.
V.l.n.r.: Rene de Leeuw van Weenen, Geertje Ariëns, Bianca van Veldhuizen, Wim van Geijtenbeek, Walter Vermeulen, Serge de Brouwer, John Dijkman, Faruk Suman.
Meer info over het COA: www.coa.nl