Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

CSU en Hogeschool van Amsterdam finale Best Practice Award 2023

Logo Best Practice Award

Vorige week is bekend gemaakt dat de samenwerking tussen CSU en de Hogeschool van Amsterdam in de finale staat van de Best Practice Award 2023. Met als thema: “De stem van de schoonmaker”. Een thema dat ons aan het hart gaat. Op 7 december 2023 wordt de Best Practice Award uitgereikt.

Best Practice Award

De Best Practice Award is een initiatief van De Code Verantwoordelijk Marktgedrag. De Code werd op 21 juni 2011 geïntroduceerd om een einde te maken aan de doorgeschoten marktverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Een initiatief waarmee de branche eerlijker en duurzamer kan werken. Al vanaf het begin van de Code organiseert de Code Schoonmaak een Award uitreiking. Doel is om de mooie voorbeelden over de toepassing van de Code aan een breder publiek bekend te maken. Om daarmee andere ondertekenaars op ideeën te brengen hoe de Code ook toegepast kan worden.

Thema 2023: “De stem van de schoonmaker”

De schoonmaker is de schakel in de kwaliteit van de schoonmaak en de tevredenheid van gebruikers van een pand. Centraal staat dit jaar dan ook de samenwerking in de driehoeksverhouding tussen werkgever, opdrachtgever en schoonmaker, waarbij eigen inbreng van de schoonmaker aangemoedigd wordt, de waardering voor het werk van de schoonmaker groter wordt en de schoonmaker zijn werk goed, gezond en met plezier uit kan voeren.

CSU en Hogeschool van Amsterdam

De schoonmaakmedewerkers van CSU bij Hogeschool van Amsterdam voelden zich niet gezien en gehoord en daardoor doofde het vuurtje. Hierdoor was de kwaliteit niet naar wens bij de Hogeschool van Amsterdam. Reden voor district manager CSU Peter Dekker om samen met zijn team en de klant hiermee aan de slag te gaan.

Er is veel gesproken met de schoonmaakmedewerkers. Wat bleek: Er was te weinig aandacht geweest voor ze en de ideeën en visie die ze hadden. Direct is er samen nagedacht over oplossingen en verbeteringen. Deze gesprekken bleken de sleutel tot het succes. Met als resultaat: meer aandacht voor de medewerker, efficiënte taakindeling, mensgerichte planning, ondersteuning van robots en het vieren van successen met elkaar.

Dit zorgde uiteindelijk voor kwaliteitsverbetering, een gelukkige schoonmaakmedewerker en uiteindelijk een tevreden klant die met vertrouwen het contract heeft verlengd.

De jury vindt dit een mooi voorbeeld voor de Best Practice Award 2023. De eerlijke stem en de visie van de schoonmaakmedewerkers heeft hier gezorgd voor de verbeteringen die nodig waren! Dit toont het belang van gelukkige medewerkers.

Never waste a good crisis

Peter Dekker: “Zeggen dat je mensgericht bent is een, maar het ook daadwerkelijk zijn is een tweede. Als het niet goed gaat zijn we vaak geneigd om dure strategieën uit te zetten, vaak met externe partners. Maar een simpele en duurzame oplossing is het gesprek voeren. Bij de HvA blijkt wel weer hoe waardevol dit is. Hiervan leren we om een crisis niet uit de weg te gaan, maar juist te leren van fouten die worden gemaakt. Uit deze crisis hebben we namelijk enorm veel winst gehaald voor zowel de schoonmaakmedewerker, de klant, als voor ons. Dit alles dankzij de stem van de schoonmaakmedewerker.”

Winnaar

Om de winnaar te bepalen wordt er gekeken wie duurzaam is, een innovatief karakter heeft, een goed voorbeeld is voor anderen, ketensamenwerking laat zien, partnership laat zien tussen de opdrachtgever, opdrachtnemer en de schoonmaker en of deze een positief effect heeft voor schoonmakers en glazenwassers. Lees hier meer over alle drie de finalisten.