Als vernieuwer en gids in de schoonmaakbranche nemen we je met ons congres mee in de nieuwste ontwikkelingen en de vraagstukken van dit moment. Een inspirerende dag waarop je gastvrijheid ervaart. En waarop je ontdekt hoe wij met hospitality als onderdeel van onze schoonmaakdiensten de totaalbeleving overtreffen. Van jou als opdrachtgever, van je werknemers én van de bezoekers van jouw locaties.
Op 12 november 2024 stond facility centraal tijdens het CSU Congres in het Beatrix Theater in Utrecht. In de transitie ‘van werkplek naar clubhuis’ is facility de spil binnen iedere organisatie. De behoefte aan duurzame bedrijfsvoering, gedragen door medewerkers en bezoekers, vraagt om een duidelijk spoor én om facility managers die het voortouw nemen.
Dagvoorzitter Talitha Muuse nam de deelnemers als enthousiaste conducteur mee op reis door de facilitaire wereld. Tijdens deze tocht stopte de trein bij inspiratiesessies en verrassende keynotesprekers, om vervolgens in sneltreinvaart door te stomen naar het hoogtepunt van de dag: de uitreiking van de 7e CSU Innovatie Award.
Diane van Dijk, algemeen directeur CSU: “Laat facility het voortouw nemen om eerder op de eindbestemming aan te komen.”
Facility management speelt een cruciale rol in de transitie naar een toekomstbestendige werk- en verblijfsomgeving. Diane van Dijk stelde dat facility niet alleen zorgt voor een schone werkplek, maar ook voor een gezonde en inspirerende omgeving die het welzijn van medewerkers en bezoekers bevordert. “Technologische innovatie, duurzaamheid, en investeringen in mensen spelen hierin een sleutelrol. Facility moet voorop lopen.”
De zaal stemt: Facility aan kop?
Tijdens het congres konden deelnemers hun stem laten horen via hun smartphone. Michel Loeve van Buzzmaster leidde alles in goede banen. Op de vraag: “Moet facility het voortouw nemen in de transitie naar een levendige werk- en verblijfsomgeving?” reageerde de zaal aanvankelijk verdeeld: 50% stemde voor en 50% tegen. Maar dat veranderde snel. Na de toespraak van Diane van Dijk steeg de steun naar 75% vóór, wat de impact van haar verhaal onderstreepte.
Keynotespreker Aneeshwar Kunchala, een stem voor de toekomst
De negenjarige natuurbeschermer en documentairemaker Aneeshwar Kunchala liet via een video een blijvende indruk achter. Hij kaartte de vervuiling van onze aarde aan: lucht, licht, water, bodem en geluid. Hij gaf sprekende voorbeelden, zoals jonge schildpadden die verdwalen door kunstlicht, dolfijnen die niet kunnen jagen door geluidsvervuiling, en de impact van plastic afval en opwarming op de polen. Zijn oproep was duidelijk: rem de klimaatverandering af door zelf actie te ondernemen. Een moreel appel vanuit de jongste generatie, met een dringende vraag: doe het voor hun toekomst.
Inspiratiesessies
Gasten lieten zich begin middag inspireren bij twee inspiratiesessies waarbij zij werden bijgepraat over ‘The Hospitality Lab’, ‘Op weg naar het levendige kantoor’, ‘Onderwijs College Tour’, ‘Coalitie ING een unieke samenwerking’, ‘Duurzame zorg voor mens en milieu’ en ‘Maak facilitair medewerkers tot ambassadeur’. Hier meer over de verschillende inspiratiesessies.
Keynotespreker Arno Folkerts: “Hoe benutten we cultuur als middel voor verandering?”
De middag werd afgesloten met Arno Folkerts. Wie een frisse kijk bood op hoe cultuur kan helpen een nieuwe structuur te omarmen in tijden van verandering. Met een neurowetenschappelijk onderbouwde en humoristische aanpak nam hij de toehoorders mee in onderwerpen zoals verandering, samenwerking, leiderschap en communicatie. Daarbij liet hij zien hoe het menselijk brein zowel kansen als beperkingen biedt binnen organisaties in transitie. Folkerts benadrukte het belang van kwetsbaarheid, commitment, voorbeeldgedrag en authenticiteit om veranderingen succesvol te maken. Zijn energieke verhaal gaf nieuwe inzichten en praktische handvatten om complexe vraagstukken eenvoudiger te maken.
Finale CSU Innovatie Award
En niet te vergeten, ook was het de grote finale van de CSU Innovatie Award 2024. Voor de 7e keer werd de CSU Innovatie Award uitgereikt aan een veelbelovende startup. De winnaar? DialogueTrainer! Met hun AI-gebaseerde tool, waarmee medewerkers communicatieve vaardigheden kunnen oefenen via een virtuele gesprekspartner, zet DialogueTrainer een nieuwe standaard in sociale innovatie. Frank van der Meulen nam de award en een cheque van €10.000 in ontvangst. Van harte gefeliciteerd, DialogueTrainer!
Bekijk ook foto’s en de aftermovie van deze dag:
Wist je dat we nog meer evenementen organiseren om onze kennis te delen? Zoals Tell me More, online sessies waarin je kennismaakt met innovaties in de schoonmaakbranche. En de CSU Innovatie Boost, waarbij we je in online bijeenkomsten meenemen langs de nieuwste ontwikkelingen in de facilitaire wereld.